Virus har kommit och gått i omgångar (ebolavirus, zikavirus för att nämna några) men inget har slagit lika snabbt och hårt som coronaviruset. I en värld som stängs ner mer och mer för varje dag gäller det att fokusera på det som går att påverka, att hålla de hjul som kan snurra igång utan att hälsan riskeras. Och det gäller att agera snabbt i omställningens tid; för verksamheter som inte kan ställa om nu kan gå under imorgon. För att ge lite inspiration och hopp om framtiden har vi listat några av de företag som ställt om sin verksamhet i krisens nuläge: 

  • Vi har redan sett hur hotellverksamheter tappar kunder – och snabbt ställer om sin verksamhet till att hyra ut kontorsrum över dagen, middagar i chambre séparée eller hyr ut sin personal till andra verksamheter som behöver städ, matlagning, service.

  • Restauranger har utökat sin hemkörning och i flera fall startat självservice där man swishar för den mat man tar.

  • Både vodkaföretaget The Absolut Company och läkemedelsbolaget Astra Zeneca har ställt om sin produktion för att kunna producera handsprit.

  • SAS snabbutbildar sin personal i samarbete med Sophiahemmet och Novare för att kunna avlasta sjukvården, under tiden flygplansflottan står på marken.

  • Ett flertal stora aktörer har gått samman och skapat sajten God Hjälp, där man kopplar ihop riskgrupper med volontärer för att stävja onödiga besök i butiker och ge hjälp med matinköp och hemleverans. 

Virus eller inte virus – samhället behöver fortsatt fungera efter bästa förmåga. Vi ser att den digitala sektorn har stora möjligheter att avlasta bl. a fysiska möten; våra samarbetsmöjligheter är t ex numera enbart begränsade till uppkopplingens hastighet. Genom att utnyttja de tillgängliga digitala verktygen och kanalernas kapacitet kan vi tillsammans se nya möjligheter att hålla verksamheter rullande.   

För det gäller att ställa om, inte ställa in, sin verksamhet då de som snabbast inser “Sense of urgency” är först ute med lösningar till nyuppkomna utmaningar. Förmågan att disruptivt hitta smarta, snabba lösningar med nya, ofta oväntade, samarbetspartners är avgörande för framtidens överlevare. Flexibilitet i affärsmodellen är det nya normala, men det kräver fortfarande en viss struktur och disciplin för att man ska nå resultat. Ensam är inte stark. 

Vinnarna är de som ser ett högre syfte och kan samarbeta över företags- och nationsgränser. Här finns också en gemensam, global fiende i viruset som kan ge ett enormt starkt lösningsfokus. De företag som ligger i framkant vad gäller digitalisering och förmåga att samarbeta har ett enormt försprång före sina forna konkurrenter.