Det kanske inte är någon hemlighet att en av våra stora idoler är David Bowie (vi heter ju trots allt Heroes). Det är inte bara för musikens skull utan också för att han var nyfiken, bejakade förändring och förstod vikten av att prova nya former för att skapa musik och upplevelser. Han var en sann polymath.

En av hans främsta förmågor enligt oss var att han förstod hur viktigt det är att samarbeta med andra. Genom åren utvecklade han sitt skapande tillsammans med människor från olika bakgrund och skilda förmågor, i nya former och miljöer. Dessutom förutsåg han internets betydelse och att barriären mellan de som skapar innehåll och användarna skulle försvinna.

Bowie var långt före Facebook och andra sociala plattformar. För 22 år sedan skapade han BowieNet där han bjöd in fansen att ta del av bilder, filmer och ännu icke utgivna låtar. Han hade även en webbchat som han skötte själv.

Utan hans drivkraft att utvecklas och experimentera kanske vi aldrig hade fått uppleva Ziggy Stardust och vi hade inte hetat Heroes.

*David Bowie